Elk jaar kan ik heel erg uitkijken naar de kerst. De gezelligheid van de lichtjes en het optuigen van de boom. Lekker met een warme kop chocomel met slagroom. Langzaam aan komen hier de kerst versieringen voor de dag zo hangen er extra lichtjes in de kamer en de keuken. Om alvast wat meer in de kerst sferen te komen haakte ik een kersthanger. Leuk voor aan de muur of aan de kast. Het is een heerlijk project waar je zo klaar mee hebt. 

 

Wat heb je nodig:

Yarn and Colors Epic: 1x 073, 1x 076

Van de volgende kleuren een heel klein restje: 1x 045, 1x040 1x 037, 1x 052, 1x 053, 1x 056

Een klein restje Durable Glam 2210

Een klein restje Stylecraft Special DK 1806.

Stopnaald, schaartje, haaknaald 4,5 mm, haaknaald 4mm, houten stokje van 23cm (deze kocht ik bij de bouwmarkt)

 

De kerstboom in deze wandhanger wordt ingehaakt. Je neemt de draden tijdens het haken niet mee. Deze techniek heet de intarsia techniek

Bij de intarsia techniek laat je de draad waar je niet mee haakt hangen aan de voor of achterkant van je haakwerk. Bij de oneven toeren is dat aan de achterkant van je haakwerk, bij de even toeren ligt deze aan de voorkant van je haakwerk. Bij deze techniek kunnen je draden bij het keren van je toer wel in de knoop komen te zitten. Zorg ervoor dat de draden aan het begin van elke toer weer goed liggen. Bij de volgende toer pak je de draad weer op zodra je deze weer nodig hebt, die je bij de vorige toer heb laten hangen. Ik gebruikte bij de Jade gravel de binnendraad en de buitendraad van het bolletje. Vind je dit nu lastig maak dan 2 bolletjes van 25 gram.

 

Hoe wissel je van kleur:

Als je wilt wisselen van kleur, haak dan de steek vóór de kleurwisseling tot het punt waarop je 2 lussen op de naald hebt. Sla de nieuwe draad over de naald. Maak de steek af in de nieuwe kleur.

 

De beginlossen tellen niet mee als steek!

Wandhanger:

Met haaknaald 4,5 mm

Start met Jade Gravel en haak 28 lossen, haak in de 4e lossen vanaf je haaknaald een stokje, haak in elke volgende losse een stokje. Je gaat nu het telpatroon volgen. Elk vakje staat voor een stokje.  De lichtgroene vakjes zijn jade gravel, de donker groene vakjes zijn mint. Haak zo 15 toeren. Laat een lange draad hangen deze gebruik je voor het vast naaien aan het stokje.

Stam

Neem een lange dubbele draad Gingerbread en bevestig deze aan de achterkant van de 3e toer bij stokje 12. Naai met de dubbele draad over het 12e, 13e en 14 stokje heen. Zorg ervoor dat dit het goed gevuld is zodat het eruit ziet als een boomstam. Werk de draden aan het einde weg.

Gouddraad

Op de kerstboom ga je met de durable glam een zigzag patroon haken.  Ik maakte 3 'strepen' op de kerstboom, van linksonder toer 4 naar de rechtste kant tot toer 6, van de rechtse kant toer 6 tot de linkse kant toer 9, van de linkse kant toer 9 tot de rechtse kant toer 11, en van de rechtse kant toer 11 tot  de linkse kant toer 12.

Haak een opzetlus en haal deze links onderin van de achterkant naar de voorkant tussen het 4e en 5e stokje bij het begin van de kerstboom van. Je haalt alleen de lus naar de voorkant, de draad blijft aan de achterkant van je werk hangen.  Je gaat nu halve vaste op je werk haken. Kijk goed hoe je, je lijn op je haakwerk wilt hebben. Steek je haaknaald door de voorkant naar de achterkant van je haakwerk. Neem de draad op en haal deze naar de voorkant door je haakwerk heen, haal de draad door de lus,. Trek dit niet te strak aan, anders trekt je haakwerk krom. Haak zo de lijnen zoals hierboven staat beschreven, dit zal de ene keer een halve vaste op 1 steek zijn en de andere keer op 2 steken. Doe dit vooral op gevoel. Werk de draden aan het einde weg.

Ster

Gebruik voor de ster haaknaald 4mm. Maak een magische ring. Haak in de ring als volgt 2 losse, *1 vaste in de 2e losse, een halve vaste in de ring, 2 losse * herhaal van *-* nog 4x. Trek de ring dicht en knip de draad af, laat een lang stuk hangen. Naai de ster aan de bovenkant van de boom. Werk de draden weg.

 

Kerstballen

Met haaknaald 4,5 mm haak 4 lossen, in de 4e lossen vanaf de haaknaald een cluster van 5 samengehaakte stokjes, haak 3 lossen, 1 halve vaste in de 1e losse. Knip de draad af laat een lang stuk hangen. De begindraad stop je aan de binnenkant van de kerstbal. Dit zorgt ervoor dat het gelijk goed gevuld is. Haak zo met elk van de 6 kleuren 1 kerstbal. Naai deze op de boom en werk de draden weg.

 

Franjes

Bevestig aan de onderkant met Jade Gravel franjes. Knip 3 draden van 15 cm af en vouw deze dubbel, haal deze tussen het eerste en tweede stokje van voor naar achter door je haakwerk heen, haal de draden door de lus en trek aan. Bevestig zo om de 2 steken een franje.

 

Wandhanger bevestigen

Neem een stokje van 23 cm. Ik kocht een grote stok bij de bouwmarkt en zaagde deze op de juiste lengte. Schuur de zijkanten een beetje glad deze kunnen wat ruw zijn door het zagen.

Naai nu met de draad die er nog hangt om het stokje heen. Haal de draad door elke steek. Werk de draden aan het einde weg. 

 

Zoek een mooie plek uit waar je kerstboom komt te hangen. Knip een stuk draad af,  het ene uiteinde knoop je links aan de stok, de andere knoop je recht. Hang je kerstboom op een mooie plek!